Κ. Μητσοτάκης: “Η εκπαίδευση κεντρικό όχημα για την ανάπτυξη της Χώρας”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Χαρακτηρίζοντας την εκπαίδευση ως «κεντρικό όχημα για την ανάπτυξη της χώρας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τους πέντε βασικούς άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία.

“Θεωρώ την Εκπαίδευση κεντρικό όχημα για την ανάπτυξη και της δικής μας χώρας. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μηχανή που θα κινήσει την οικονομία, με την οποία οφείλει να συμβαδίζει.  Και τελικά η Παιδεία, η δημόσια Παιδεία, αποτελεί τον καλύτερο «κοινωνικό ανελκυστήρα», που θα επιτρέπει στα παιδιά όλων των στρωμάτων να αποκτούν ίσες ευκαιρίες και εφόδια στη ζωή τους. Ειδικά τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών”, ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του και συνέχισε: “Ονειρεύομαι μια Παιδεία η οποία τελικά θα αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό μας. Να είναι χώρος δημιουργίας και δημιουργικότητας τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους δασκάλους και τους καθηγητές. Μια Παιδεία που θα ενθαρρύνει τα ταλέντα αλλά που ταυτόχρονα θα βελτιώνει και αδυναμίες. Μια Παιδεία που θα βοηθά το χαρισματικό παιδί να διακριθεί, με την ίδια προσήλωση όμως που θα φροντίζει το παιδί και το παιδί με τις ειδικές ανάγκες να αναδείξει τις δικές του δεξιότητες”.

Ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στο ζήτημα της ανομίας στα Πανεπιστήμια επισημαίνοντας ότι αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι η κατάργηση του ασύλου: “Πρόταξα στη Βουλή το μείζον θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια μας. Για να δω έναν αμήχανο Πρωθυπουργό να παρουσιάζει, ξανά, μία εικονική πραγματικότητα -σαν να μη κατοικεί σε αυτήν τη χώρα. Να αδυνατεί να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ασφάλεια αποτελεί δημοκρατικό και ατομικό δικαίωμα των πολιτών, ευθύνη και υποχρέωση του κράτους.  Ο νόμος για το άσυλο δεν θα αλλάξει. Θα καταργηθεί. Για να ξανακυκλοφορήσουν ελεύθερα στα πανεπιστήμια οι ιδέες και οι γνώσεις. Τα Πανεπιστήμια θα αποδοθούν και πάλι σε αυτούς στους οποίους ανήκουν: Στους φοιτητές, στους καθηγητές τους, στη μάθηση και στην έρευνα”.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, παρουσίασε τις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί ως Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, ώστε να υπάρξει σωστή και αποτελεσματική παιδεία για όλους:

Κατεύθυνση Πρώτη: Ελεύθερη πρόσβαση στη μόρφωση, σε ακαδημαϊκά και διοικητικά ελεύθερες εκπαιδευτικές μονάδες. Με σύγχρονα προγράμματα σπουδών και μεθόδους που αξιοποιούν την τεχνολογία αλλά καλλιεργούν και τις δεξιότητες.

Κατεύθυνση Δεύτερη: Σύνδεση της εκπαίδευσης με τον οικονομικό βηματισμό της χώρας. Μονάδες όλων των βαθμίδων αποκτούν μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία. Ενώ η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση καθίσταται εθνική προτεραιότητα.

Κατεύθυνση Τρίτη: Διαρκής επιμόρφωση, κίνητρα προόδου, αλλά και αξιολόγηση παντού και για όλους. Ο εκπαιδευτικός ανακτά τη θέση που του αξίζει στην αξιακή πυραμίδα της κοινωνίας. Ξανακερδίζει την επαγγελματική του αξιοπρέπεια. Αναλαμβάνει, όμως, και την ευθύνη του ξεχωριστού του λειτουργήματός.

 

Οι πέντε βασικοί άξονες των προτάσεων της ΝΔ για την Παιδεία:

1.Παιδεία σύγχρονη, δημιουργική και ανοικτή

2.Μεγαλύτερη αυτονομία στις εκπαιδευτικές μονάδες, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς

3.Εκπαιδευτικό σύστημα που δημιουργεί ίσες δυνατότητες και περισσότερες ευκαιρίες για όλους

4.Δημιουργία και μετάδοση της γνώσης σε ένα ασφαλές περιβάλλον

5.Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα και διάδοση των καλύτερων πρακτικών

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Περισσότερα Άρθρα

Αποχωρεί από το ΚΙΝΑΛ η ΔΗΜΑΡ

Aπόφαση αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής έλαβε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ έπειτα από ψηφοφορία με 11 μέλη υπέρ και 5 κατά

Δ. Παπαδημούλης: “Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη κοιτάει μπροστά και αφορά στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία”

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί το «Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ», για

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πρόσφατα Άρθρα