Το Ποτάμι: Χρειάζεται μια καθαρή συμφωνία εκκλησίας-κράτους για τη μισθοδοσία του κλήρου

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Mια ενδιαφέρουσα εποικοδομητική συζήτηση είχε η αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης που επισκέφθηκε τα γραφεία του Ποταμιού στη Βουλή, με την ηγεσία του Κινήματος. Ο επικεφαλής Σταύρος Θεοδωράκης ο αντιπρόεδρος του κόμματος και γραμματέας της Κ.Ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, και ο Πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης, άκουσαν τους προβληματισμούς των εκπροσώπων της εκκλησίας της Κρήτης και στην συνέχεια τους παρουσίασαν τις απόψεις τόσο για την αναθεώρηση του Συντάγματος όσο και για την «συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την πάγια θέση του Ποταμιού υπέρ των διακριτών ρόλων Κράτους – Εκκλησίας και σχετικά με το φλέγον θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, τόνισε πως η Εκκλησία της Κρήτης, όπως και το Φανάρι, έπρεπε να είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μία «καθαρή συμφωνία» με το Κράτος που να εξασφαλίζει τη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου. Oι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κρήτης δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το γεγονός του αιφνιδιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «αποφασίζουν, άλλοι για μας, χωρίς εμάς».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία, ότι το Ποτάμι επεξεργάζεται και σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα τη δική του πρόταση για την πλήρη νομική κατοχύρωση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των κληρικών. «Σε αυτό είμαστε σύμμαχοι με τους παπάδες μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ακόμη πως το Ποτάμι είναι υπέρ της θρησκευτικής ουδετερότητας αλλά αντίθετο στην κακώς νοούμενη ανεξιθρησκεία, κάτι που θα θέσει στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τη Γαλλία στην οποία υπάρχει ανεξέλεγκτη δημιουργία τζαμιών, τα οποία φτάνουν σε αριθμό τις 80.000.

 

Γ. Μαυρωτάς: «Μιλάμε για διακριτούς ρόλους εκκλησίας – κράτους,
αναγνωρίζοντας πάντα το ιστορικό προβάδισμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Ο Αντιπρόεδρος και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους από την εκκλησία της Κρήτης, δήλωσε τα εξής:

«Ασφαλώς δεν πρέπει να μείνουν οι κληρικοί ξεκρέμαστοι. Συζητήσαμε και θέματα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, επαναλάβαμε τις θέσεις του Ποταμιού, όπου μιλάμε για διακριτούς ρόλους εκκλησίας – κράτους, αναγνωρίζοντας πάντα το ιστορικό προβάδισμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Σε ερώτηση για τη μισθοδοσία των κληρικών, απάντησε:

«Το θέμα της μισθοδοσίας μέσα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών είναι κάτι, το οποίο θα το εξετάσουμε ως Ποτάμι και θα διατυπώσουμε μία δική μας θέση, που έχει να κάνει με το να μην είναι από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, αλλά να είναι κατοχυρωμένη η μισθοδοσία τους από το κράτος».

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Περισσότερα Άρθρα

Αποχωρεί από το ΚΙΝΑΛ η ΔΗΜΑΡ

Aπόφαση αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής έλαβε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ έπειτα από ψηφοφορία με 11 μέλη υπέρ και 5 κατά

Δ. Παπαδημούλης: “Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη κοιτάει μπροστά και αφορά στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία”

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί το «Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ», για

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πρόσφατα Άρθρα