Z. Γκάμπριελ: Η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες της

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

«Η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες της» λέει ο πρώην πρόεδρος του SPDΖίγκμαρ Γκάμπριελ ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι η ανάκαμψη του κόμματος δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά νέων πολιτικών επιλογών.

Μετά τις μέτριες εκλογικές επιδόσεις, αλλά και τη δημοσκοπική κατάρρευση των τελευταίων μηνών, οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες αναζητούν ιδέες και λύσεις για να ανανεώσουν το πρόγραμμά τους και να ανακτήσουν ψηφοφόρους.

Η καθίζηση του SPD στη Γερμανία ουσιαστικά είχε αρχίσει μετά την υλοποίηση των δραστικών περικοπών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην περίφημη «Ατζέντα 2010», την οποία ψήφισε η κυβέρνηση συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Κριτική, αλλά και αυτοκριτική από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF): «Νομίζω ότι πολλές φορές τα τελευταία είκοσι, τριάντα χρόνια η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία προσαρμοζόταν υπερβολικά στις αγορές και σε μία φαινομενικά αναπότρεπτη παγκοσμιοποίηση» λέει ο πρώην πρόεδρος του SPD. Σε αυτή τη διάγνωση ο πρώην πρόεδρος του SPD αναφέρει ότι συμπίπτει με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Κάποιοι σοσιαλδημοκράτες παρακολουθούν με ενδιαφέρον τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Άλλοι θεωρούν πρότυπο τον Αμερικανό Μπέρνι Σάντερς.

Τι λέει για όλα αυτά ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ;

«Χρειάζεται λίγη προσοχή όταν εξιδανικεύεις κάποιον εξ αποστάσεως» επισημαίνει. «Δεν ξέρω αν θα μας άρεσε να έχουμε κι εμείς εδώ έναν πολιτικό που δηλώνει υπέρ της ελεύθερης οπλοφορίας, γιατί αυτό κάνει ο Μπέρνι Σάντερς. Το παραβλέπουμε όμως, γιατί στρέφουμε την προσοχή μας στην προοδευτική πολιτική που ακολουθεί στον τομέα της υγείας, για παράδειγμα. Και υπόψη ότι κάποιοι από αυτούς που ψήφιζαν Σάντερς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κατεστημένο στην Ουάσιγκτον, στη συνέχεια πήγαν και ψήφισαν Τραμπ. Ήταν κάτι σαν κίνημα εναντίον των ελίτ, και στη Γερμανία υπάρχει κάτι τέτοιο…».

Ένα μεγάλο βήμα για την επιστροφή του SPD στις ρίζες του θα είναι η αποκήρυξη της Ατζέντας 2010, αν και κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό στην πράξη. Από κει και πέρα, οι σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να εξηγήσουν το όραμά τους για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Αλλά εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. «Δεν είμαι υπέρ της άποψης ότι η πολιτική πρέπει να είναι μόνο ρεαλιστική διαχείριση» ξεκαθαρίζει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

 

 

 

 

 

Πηγή: cnn.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Περισσότερα Άρθρα

Αποχωρεί από το ΚΙΝΑΛ η ΔΗΜΑΡ

Aπόφαση αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής έλαβε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ έπειτα από ψηφοφορία με 11 μέλη υπέρ και 5 κατά

Δ. Παπαδημούλης: “Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη κοιτάει μπροστά και αφορά στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία”

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί το «Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ», για

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πρόσφατα Άρθρα